Orzeł Eksportu za innowacje dla Kronospan

Kronospan otrzymał nagrodę dziennika Rzeczpospolita w konkursie Orły Eksportu w województwie zachodniopomorskim w kategorii Innowacyjny Produkt Eksportowy. Nagrodzonym produktem jest innowacyjna płyta Kronospan MDF Plus Extra. Kronospan do konkursu Orły Eksportu zgłosił swój produkt specjalny, którego zastosowanie i funkcje będą prezentowane już wkrótce w nowo budowanym centrum szkoleniowo – ekspozycyjnym przy ul. Pilskiej.

Płyta meblowa MDF-Plus Extra jest produktem eksportowym Kronospan najwyższej jakości. Zaspokaja wymagania wyrafinowanych klientów na całym świecie. Została wyprodukowana w odpowiedzi na potrzeby rynku. Projektanci i technolodzy Kronospan stworzyli produkt, który spełnia wysokie wymagania klientów, którzy frezują, lakierują i oklejają MDF bardzo cienkimi foliami. Realizacja tego projektu została przeprowadzona w zakładzie Kronospan Szczecinek, którego specjaliści posiadają ponad 20-letnie doświadczenie w produkcji płyt MDF. Nieustannie pracują nad udoskonalaniem produktu oraz nad wprowadzaniem innowacji, będących odpowiedzią na wysokie potrzeby klientów rynków międzynarodowych, zarówno w kwestiach technologicznych, parametrów, jak i dekorów.

Surowiec drzewny, stosowany do produkcji MDF-Plus Extra charakteryzuje się wysoką jakością i stabilnością. Pochodzi wyłącznie z drewna certyfikowanego. Powierzchnia płyty posiada niezwykle gładką powierzchnię - porównywalną do szyby.

Jak powiedział Członek Zarządu Kronospan Szczecinek, Krzysztof Aleksandrowicz, odbierając nagrodę z rąk Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego, Olgierda Geblewicza: „Nieustannie pracujemy nad wprowadzaniem innowacji, nad udoskonalaniem naszych technologii i produktów. To nasz priorytet. Sukcesy, jakie osiągamy są możliwe dzięki temu, że działamy w ramach międzynarodowej grupy Kronospan i korzystamy z jej bogatego know - how.”

Kronospan prowadzi również działania, związane z rozwojem branży drzewnej oraz edukacją specjalistów. Buduje w Szczecinku nowoczesne centrum szkoleniowo – ekspozycyjne, utworzył klaster meblowy, z inicjatywy i przy patronacie Kronospan powstaje w Szczecinku zamiejscowy Wydział Przemysłu Drzewnego Politechniki Koszalińskiej, firma jest też patronem klasy o profilu drzewnym w Zespole Szkół Technicznych.
Grupa Kronospan jest obecna w wielu krajach. Prowadzi produkcję płyt drewnopochodnych w ponad 40 zakładach na całym świecie, ale jeśli chodzi o eksport, najważniejszy dla firmy jest rynek europejski. Innowacyjność technologii i produktów to sprawy kluczowe dla Kronospan.

Krzysztof Aleksandrowicz dodaje: „Jesteśmy przekonani, że tylko nieustanny rozwój i innowacje są motorem rozwoju. Robimy to wszystko, ponieważ dla nas priorytetem są nasi klienci. Pracujemy nad udoskonaleniem serwisu, aby klienci otrzymywali produkty najwyższej jakości w możliwie najkrótszym czasie.”

Obecnie wielki sukces branży meblarskiej meblarskiej wynika ze współpracy z branżą drzewną. Meblarstwo może liczyć na wysokiej jakości materiały i komponenty do produkcji mebli, ma też dostęp do najnowszych technologii. Kronospan ma w tym swój bardzo poważny udział – co czwarty mebel w Polsce jest wyprodukowany z najwyższej jakości płyt Kronospan.

Kronospan dzieciom

Warsztaty w laboratorium, gry i zabawy czy pokazy sprzętu ciężkiego – to tylko niektóre z aktywności, zaproponowanych najmłodszym mieszkańcom miasta przez firmę Kronospan. Ponad 130 dzieci spędziło cały dzień (11 lipca) na terenie Kronospan Design Center. Wszystko to w związku z półkolonią, organizowaną przez szczecinecką Samorządową Agencję Promocji i Kultury. Lokalny przedsiębiorca w ramach współpracy zagospodarował uczestnikom czas na terenie swojej firmy. To część polityki Kronospan, wspierającej mieszkańców miasta.
Kronospan wspiera festiwal balonowy

Międzynarodowy Festiwal Balonowy w Szczecinku - jedno z najpopularniejszych wydarzeń dla mieszkańców - nie mógłby się odbyć bez wsparcia Kronospanu.
Kronospan prowadzi unikatowy uniwersytet dziecięcy

Jest wiele sposobów prowadzenia biznesu. Można koncentrować się wyłącznie na rozwoju firmy i zwiększaniu zysków, ale można też prowadzić produkcję w oparciu o zrównoważony rozwój. Peter Kaindl - właściciel Kronospanu - dbając o rozwój firmy, troszczy się także o otoczenie i edukację dzieci. Dowodem na poparcie tej tezy jest kolejny z wielu projektów, prowadzonych przez firmę: KUDiM – Koszaliński Uniwersytet Dzieci i Młodzieży w Szczecinku.
Kronospan ponownie sponsorem Festiwalu Filmowego Integracja Ty i Ja

W dniach 7-9 września odbędzie się siódma edycja Małego Festiwalu Filmowego Integracja Ty i Ja - imprezy towarzyszącej 14. Europejskiego Festiwalu Filmowego Integracja Ty i Ja w Koszalinie. Po raz kolejny sponsorem wydarzenia został Kronospan, od lat wspierający działani