Kronospan laureatem specjalnego wyróżnienia Wprost

Kronospan laureatem specjalnego wyróżnienia Wprost

Kronospan odebrał w Szczecinie wyróżnienie za utworzenie klastra meblowego w plebiscycie Orły Tygodnika Wprost. To pierwsza edycja, skierowana do przedsiębiorców, samorządowców oraz wybitnych osobowości – ambasadorów poszczególnych regionów, którzy wnoszą szczególny wkład w rozwój gospodarki, regionu i kraju. Kronospan otrzymał nagrodę specjalną w kategorii: Współpraca i rozwój za działania na rzecz utworzenia Szczecineckiego Klastra Meblowego. To szczególne wyróżnienie odebrał Członek Zarządu Kronospan, Tomasz Jańczak. Nagrodzeni zostali także samorządowcy, przedsiębiorcy i ludzie nauki z województwa zachodniopomorskiego.

W kategorii przedsiębiorców laury trafiły do firm, które osiągnęły najwyższy średni zysk netto w ciągu ostatnich trzech lat, a także największy średni procentowy wzrost zysku netto.
Zestawienie zostało opracowane wspólnie przez redakcję Wprost oraz firmę Bisnode. Uroczystość w Szczecinie otwiera cykl gal, organizowanych przez Wprost w stolicach poszczególnych regionów. Orły Tygodnika Wprost nawiązują do wyróżnienia, które otrzymał wydawca Wprost, Michał Maciej Lisiecki od Instytutu im. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego.

Jak mówi Tomasz Jańczak – Kronospan w Szczecinku rozwija się bardzo intensywnie. Utworzyliśmy Szczecinecki Klaster Meblowy, budujemy energooszczędny budynek, kończymy też budowę centrum szkoleniowo - ekspozycyjnego Kronospan, w którym już w maju odbędzie się prestiżowe międzynarodowe wydarzenie dla kilku tysięcy naszych klientów z całego świata. Równolegle z utworzeniem klastra podjęliśmy również decyzję o rozpoczęciu działań, związanych z utworzeniem w Szczecinku Wydziału Przemysłu Drzewnego Politechniki Koszalińskiej, którego jesteśmy patronem. Na wydziale będą się kształcić specjaliści branży drzewnej. Jesteśmy również patronem klasy o profilu drzewnym w Zespole Szkół Technicznych.

Kronospan kilka tygodni temu został także laureatem nagrody dziennika Rzeczpospolita w konkursie Orły Eksportu w województwie zachodniopomorskim w kategorii Innowacyjny Produkt Eksportowy. Nagrodzonym produktem jest innowacyjna płyta Kronospan MDF Plus Extra.

Orzeł Eksportu za innowacje dla Kronospan

Kronospan otrzymał nagrodę dziennika Rzeczpospolita w konkursie Orły Eksportu w województwie zachodniopomorskim w kategorii Innowacyjny Produkt Eksportowy. Nagrodzonym produktem jest innowacyjna płyta Kronospan MDF Plus Extra.
Kronospan laureatem Diamentów Forbesa

Kronospan zajął 3. miejsce w grupie finansowej 250 mln PLN + w województwie zachodniopomorskim w rankingu Diamenty Forbesa.
Indeksy dla studentów Wydziału Przemysłu Drzewnego w Szczecinku

Dzięki inicjatywie i pod patronatem Kronospan, we współpracy z Politechniką Koszalińską, władzami miasta i powiatu oraz Pomorską Agencją Rozwoju Regionalnego rok temu utworzono w Szczecinku Zamiejscowy Wydział Przemysłu Drzewnego Politechniki Koszalińskiej (WPD). Dzisiaj kształci się na nim ponad 80 studentów, którzy nie muszą wyjeżdżać z rodzinnego miasta, aby zdobyć bardzo dobre, cenione na rynku pracy wykształcenie.
Kronospan prowadzi unikatowy uniwersytet dziecięcy

Jest wiele sposobów prowadzenia biznesu. Można koncentrować się wyłącznie na rozwoju firmy i zwiększaniu zysków, ale można też prowadzić produkcję w oparciu o zrównoważony rozwój. Peter Kaindl - właściciel Kronospanu - dbając o rozwój firmy, troszczy się także o otoczenie i edukację dzieci. Dowodem na poparcie tej tezy jest kolejny z wielu projektów, prowadzonych przez firmę: KUDiM – Koszaliński Uniwersytet Dzieci i Młodzieży w Szczecinku.

Orzeł Eksportu za innowacje dla Kronospan