Kronodrzewko, czyli ekologia przez zabawę

POSADZILIŚMY JUŻ PÓŁ MILIONA NOWYCH DRZEW!

Kronodrzewko, czyli ekologia przez zabawę

To już XVIII edycja KronoDrzewko. Tegoroczna akcja odbyła się jednocześnie w Szczecinku, Szczecinie, Poznaniu, Strzelcach Opolskich, Dobroszycach, Bielicach, Pustkowie, Rudawie oraz Rytlu. Dzięki firmie Kronospan i zaproszonym gościom Polsce przybyło aż 60 tysięcy nowych drzew.

_DSC8155 (800x450).jpg
Jest 29. kwietnia 1933 roku. Delegat komitetu złożonego z leśników, przedstawicieli miejscowych władz i wojska dumnie zachwala inicjatywę, na czele której stanął. Podkreśla jej znaczenie dla kultury duchowej, fizycznej oraz materialnej. Każde jego słowo w pośpiechu notują dziennikarze lokalnej prasy i radia, zaś gęsto wypełniony mieszkańcami plac nagradza brawami. Wkrótce wszyscy razem ochoczo udają się na pobliskie tereny zielone. W drodze przygrywa im strażacka orkiestra dęta. W końcu docierają na miejsce, gdzie przepełnieni pozytywną energią, płynącą z żywiołowego przemówienia... chwytają za szpadle i zaczynają leśną pracę.

Tak wyglądały początki tradycji uroczystego sadzenia drzew w Polsce. Tradycji, która jednak za sprawą II wojny światowej szybko zanikła. Próby jej wskrzeszenia nie udały się partyjnej nomenklaturze. Być może dlatego, że brakowało ducha solidarności pośród społeczeństwa, które opierało się indoktrynacji. Dopiero lata 90-te przyniosły z zachodniej Europy Dzień Ziemi, który dla wielu aktywistów stał się dobrą okazją do przywrócenia dawnych obyczajów.

85 lat później – sięgająca swoimi tradycjami jeszcze głębiej do przeszłości firma Kronospan prowadzi wspólne sadzenie drzew. Kronodrzewko - bo tak nazywa się akcja, podczas której pracownicy firmy wraz z rodzinami, władzami lokalnymi, dostawcami, klientami, uczniami i studentami po raz osiemnasty rok z rzędu wspólnie wpływają na budowanie zrównoważonej gospodarki leśnej. W okolicach kilku miast, gdzie firma Kronospan ma swoje siedziby, zostało posadzonych 60 tysięcy nowych drzew. Od początku akcji jest to już ok. pół miliona.
_DSC7909 (800x533).jpg
Młody  drzewostan, złożony w hołdzie matce naturze, to nie jedyny pozytywny wydźwięk wydarzenia. Jako jedna z szeregu inicjatyw z obszaru CSR (społecznej odpowiedzialności biznesu) Kronodrzewko ma na celu integrację uczestników na wielu płaszczyznach – nie tylko zawodowych. Jest to wspaniała okazja do wspólnego grillowania, aktywności fizycznej, ale także poszerzenia wiedzy na temat ekologii.
_DSC8045 (800x533).jpg
Po wytrwałym sadzeniu drzewek uczestnicy oddają się wspólnym, rodzinnym konkursom plenerowym, w czasie których przeciąganie liny czy też wyścig w workach przyprawiają niejednego o sińca opatrzonego śmiechem. Sama zabawa jest też rajem dla najmłodszych. Dzieci mają okazję obcować ze środowiskiem naturalnym, szukając leśnych skarbów, z których później tworzą prawdziwe dzieła sztuki, prezentowane na wystawie w siedzibie firmy.
_DSC8076 (800x533).jpg
Akcja kończy się po południu, kiedy poranne sadzenie i wspólna zabawa dają się we znaki. Jednakże zmęczenie nie było w stanie zmazać uśmiechów z twarzy uczestników rodzinnej imprezy. I jest to największa nagroda dla organizatorów.
_DSC0041 (800x536).jpg
_DSC8400 (800x533).jpg
_DSC8174 (800x533).jpg
To już koniec tegorocznego Kronodrzewka. Cieszymy się, że byliście z nami i pomogliście nam zadbać o przyrodę, z której możemy teraz wspólnie korzystać. To dobro, które zostawimy po sobie dla naszych dzieci, wnuków i kolejnych pokoleń. Dziękujemy. Odliczamy dni do następnej akcji.

Jakub Piniarski
fot. Tomasz Szymański
Nowe drzewka posadziły też przedszkolaki przy budynku Kronoprzedszkola w Szczecinku. Pomagali im w tym rodzice, opiekunowie oraz przedstawiciele Kronospanu.
_DSC8765 (800x533).jpg
Szczecinek natomiast zyskał 110 dużych, nowych drzew, posadzonych przez Burmistrza Miasta Szczecinka, Starostę Szczecineckiego oraz Członka Zarządu Kronospan, Krzysztofa Aleksandrowicza. Zasadzono je przy ulicach: Limanowskiego - 24 szt. (grab kolumnowy), Pileckiego - 20 szt. (grab kolumnowy), Chodkiewicza - 20 szt. (klon kolumnowy) oraz Chełmińskiej - 6 szt. (grusza drobnoowocowa).
_DSC8646 (800x533).jpg
_DSC8177 (800x533).jpg
_DSC7882 (800x533).jpg

Centrum Badawczo - Rozwojowe Kronospanu otwarte

Aby podnieść innowacyjność i umocnić przewagę technologiczną, Kronospan wybudował w Szczecinku Centrum Badawczo - Rozwojowe. Uroczyste otwarcie obiektu miało miejsce 7. czerwca 2018 r., w czasie dorocznych targów Hausmesse.