Kronodrzewko 2018

Kronodrzewko 2018

W sobotę 21. kwietnia posadzimy w całej Polsce 60.000 nowych drzew!

Kronodrzewko_zaproszenie_na_www.jpg
Przed nami kolejna, już XVIII edycja akcji sadzenia drzew - Kronodrzewko. W zeszłym roku zakończyła się sukcesem - posadziliśmy łącznie 50 tys. drzew w całej Polsce.

Kronodrzewko w swoich założeniach ma przede wszystkim służyć ochronie środowiska naturalnego, jak również podnosić świadomość ekologiczną społeczeństwa. To wspaniała okazja do spędzenia czasu z rodzinami i współpracownikami na łonie natury, podczas sadzenia drzew, a następnie wspólnego biesiadowania na pikniku rodzinnym.

Podczas obecnej edycji Kronodrzewka planujemy posadzić w całej Polsce kolejne 60.000 drzew. Od początku akcji nasz piękny kraj wzbogacił się dzięki Kronospanowi już o prawie pół miliona nowych drzew.
Kronodrzewko, czyli ekologia przez zabawę

To już XVIII edycja KronoDrzewko. Tegoroczna akcja odbyła się jednocześnie w Szczecinku, Szczecinie, Poznaniu, Strzelcach Opolskich, Dobroszycach, Bielicach, Pustkowie, Rudawie oraz Rytlu. Dzięki firmie Kronospan i zaproszonym gościom Polsce przybyło aż 60 tysięcy nowych drzew.
Polska zyskała pół miliona drzew!

Kronospan po raz kolejny przeprowadził, wraz z kilkoma nadleśnictwami, akcję Kronodrzewko. To już siedemnasta edycja jednego z wielu działań firmy na rzecz środowiska. W tym roku, w pięciu miastach Polski, zasadzonych zostało aż 50 tysięcy sadzonek. Od początku jej istnienia w kraju przybyło nieomal pół miliona nowych drzew.
UTWS w Kronospan - redukcja emisji o 99%!

Innowacyjny system ochrony powietrza UTWS z filtrem uruchomiono, zgodnie z zapowiedziami, na suszarni płyt wiórowych zakładu Kronospan w Szczecinku. Pierwsze wyniki badań emisji przerosły oczekiwania firmy. Wykazały zmniejszenie ilości pyłu o 95%, natomiast LZO (lotnych związków organicznych) – aż o 99%.
Nowi producenci w klastrze meblowym

Kolejne firmy rozpoczęły działalność w Szczecineckim Klastrze Meblowym. W ubiegłym roku produkcję uruchomiła tu Firma Grześkowiak, stanowiąca jednocześnie setną Strefę Płyt Kronospanu w Polsce oraz niemiecka firma rodzinna BHK. W tym roku dołączyły jeszcze dwa polskie przedsiębiorstwa: Ancora i ABO.