Wsparcie dla najuboższych

Wsparcie dla najuboższych

Kronospan od lat wspiera najbardziej potrzebujących mieszkańców naszego miasta i powiatu. Tym razem, w Roku Miłosierdzia Bożego, przekazał dodatkowe środki Caritasowi.

Ojciec Święty Franciszek ogłosił, iż nowy Rok Liturgiczny 2015/2016 będzie Rokiem Miłosierdzia Bożego. Papież powiedział: "Drodzy bracia i siostry. Często myślałem o tym, jak Kościół może uczynić jeszcze bardziej oczywistym swe posłannictwo bycia świadkiem miłosierdzia. Jest to droga, która rozpoczyna się od nawrócenia duchowego. I dlatego postanowiłem ogłosić Jubileusz Nadzwyczajny, którego ośrodkiem będzie miłosierdzie Boże. Będzie to Rok Święty Miłosierdzia. Chcemy przeżywać go w świetle słów Pana:" (Łk 6, 36)"
Poprzez organizacje i instytucje kościelne, m.in. takie, jak Caritas, zgromadzenia sióstr zakonnych oraz lokalne parafie Kronospan wspiera najbardziej potrzebujących, chorych, żyjących w ubóstwie mieszkańców regionu. Pomoc ma formę zarówno materialną, jak i finansową.

Pomysł na tegoroczne wsparcie narodził się podczas spotkania Janusza Rautszko - Nadleśniczego Nadleśnictwa Szczecinek i Joanny Jodłowskiej - Członka Zarządu Kronospan. W czasie przedświątecznej rozmowy ustalono, iż przekazanie środków finansowych dla szczecineckich oddziałów Caritasu będzie najlepszą pomocą w tym szczególnym roku miłosierdzia.  Jak postanowiono, tak się stało. Kronospan natychmiast skontaktował się ze wszystkimi oddziałami Caritasu w naszym mieście i po zebraniu informacji o szczegółowych, najpilniejszych potrzebach, przekazano im środki w formie bonów. Pomoc trafi do najbardziej potrzebujących szczecinecczan.

Kronospan tworzy nie tylko innowacje, najwyższej jakości produkty i stabilne miejsca pracy. Włączanie się w życie społeczności lokalnej i niesienie pomocy najbardziej potrzebującym jest bardzo ważną częścią działalności firmy.

Kronospan wyremontował dom dla Zuzi

Dobiegają końca prace remontowe domu w miejscowości Dziki. Jego najmłodsza lokatorka z powodu niepełnosprawności na co dzień boryka się z wieloma ograniczeniami. Wynajęta przez Kronospan firma budowlana przeprowadziła prace, związane z dostosowaniem budynku do potrzeb osoby na wózku.
Przekazanie biurowych urządzeń wielofunkcyjnych Zespołowi Szkół nr 2 w Szczecinku.

Patronat nad klasą o profilu drzewnym, utworzenie w Szczecinku zamiejscowego wydziału branży drzewnej Politechniki Koszalińskiej czy stypendium w Babson College w USA to zaledwie kilka przykładów ogromnego wsparcia edukacyjnego, jakiego Kronospan udziela młodzieży.
Kronospan sfinansował operację serca dla Zosi

Po otrzymaniu informacji o konieczności przeprowadzenia w jak najszybszym czasie operacji serca trzyletniej Zosi Marszałek - małej mieszkanki naszego miasta - Zarząd Kronospan Mielec podjął natychmiastową decyzję o sfinansowaniu zabiegu, aby uratować życie dziewczynki. Przekazaliśmy 42 000 zł, niezbędne do przeprowadzenia operacji w klinice w Münster.
Kronospan ze Św. Mikołajem odwiedził chore dzieci

Prezenty mikołajkowe dla najmłodszych pacjentów mieleckiego szpitala, ufundowane przez Kronospan, połączone z wizytą Św. Mikołaja są już wieloletnią, miłą i niezwykle pożyteczną tradycją. Upominki przynoszą radość zarówno chorym dzieciom, jak i personelowi oddziału pediatrycznego.

Kronospan Design Center otworzył podwoje

Uroczyste otwarcie pierwszego w Europie centrum szkoleniowo-wystawienniczego, zbudowanego w Szczecinku, poświęconego produktom, innowacjom i działalności Kronospan.