Eko Krono dzieciom i naturze

Kronospan - biznes społecznie odpowiedzialny

Eko Krono dzieciom i naturze

Kronospan kontynuuje zajęcia edukacji ekologicznej Eko Krono dla uczniów szczecineckich szkół. W ubiegłorocznej edycji wzięło udział prawie 1000 dzieci z naszego miasta. Partnerami programu są: Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Manowie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie.

Dzieci_las_obserwacje_maj_2018.jpg
Tegoroczna edycja również obfituje w ciekawie prowadzone zajęcia nie tylko w sali szkoleniowej, ale przede wszystkim – na łonie natury. Dzieciom taka forma zdecydowanie przypada do gustu, bowiem nie ma to, jak połączenie nauki z przyjemnością zabawy i np. odkrywaniem śladów zwierząt bezpośrednio w lesie, a nie tylko na obrazkach.
Dzieci_przysiady.jpg
W programie Eko Krono bierze udział kilka szczecineckich szkół. Kronospan wraz z WFOŚiGW oraz Ośrodkiem Edukacji Ekologicznej w Manowie finansują zarówno zajęcia, pomoce dydaktyczne, transport, jak i ciepłe poczęstunki dla uczestników programu.
Dzieci_zabawa_las.jpg
W czasie zajęć uczniowie uczą się rozpoznawać drzewa i inne rośliny oraz zwierzęta. Poznają wiele nowych informacji na temat lasu. Uczą się, jak należy się zachowywać w terenie chronionym. Dowiadują się też, czym jest recykling, w tym - chroniący lasy - recykling drewna poużytkowego i dlaczego jest tak ważny we współczesnym świecie. W programie znajduje się także moduł, poświęcony wpływowi codziennych czynności i zachowań człowieka na stan środowiska naturalnego
Puzzle.jpg
Zajęcia odbywają się w sali wykładowej, w lesie oraz wiacie edukacyjnej Mykówka na 150 osób, wybudowanej rok temu dzięki środkom Kronospanu oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie. Wiata stanowi świetne miejsce do urozmaicenia zajęć - pod zadaszeniem ustawiono drewniane stoły i ławy, zaś na środku znajduje się palenisko do pieczenia kiełbasek.
Wiata_Mykowka.jpg
Odbyły się już ostatnie zajęcia przed wakacjami, ale od września program będzie kontynuowany.
Z_instruktorka.jpg
Eko Krono to kolejny projekt edukacji ekologicznej, prowadzony przez Kronospan, a realizowany specjalnie dla dzieci i młodzieży ze Szczecinka w ramach Akademii Recyklingu Kronospan. Od 18. lat firma prowadzi także Kronodrzewko - doroczną akcję sadzenia drzew. W jej ramach posadzono już blisko pół miliona nowych drzew w całej Polsce. W Szczecinku dzięki Kronospanowi możemy cieszyć się nie tylko drzewami i krzewami, posadzonymi przy kilku miejskich ulicach, w okolicznych lasach i w schronisku dla zwierząt, ale także strzelistą aleją topolową wzdłuż najpiękniejszej w naszym mieście ulicy Mickiewicza.

Chlopiec.jpg
Slady_pomoce_naukowe.jpg
Dzieci_bieg.jpg
Medale.jpg
Medale_chlopcy.jpg
Slady_nauka_dzieci_pomoce_naukowe.jpg
Plansza.jpg

Kronospan mecenasem młodych poetów

W Szkole Podstawowej nr 7 w Szczecinku odbyła się gala finałowa, w czasie której wręczono nagrody laureatom IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego „Niektórzy lubią poezję”. Kronospan dla sześciu autorów najlepszych wierszy ufundował tablety.