Strategia potrzebna od zaraz - Mielec potrzebuje Białej Księgi Jakości Powietrza

Wsłuchując się w głosy mieszkańców, Kronospan zmienia się - wspiera i inicjuje działania, które odmieniają nasze miasto na lepsze. Inwestycja w innowacyjną, najwyższej jakości technologię, jest wyrazem troski firmy o Mielec i jego środowisko naturalne – przedsiębiorstwo nie chce na tym poprzestawać.

- Podejmujemy kolejne, realne działania. Wywiązujemy się z naszych zobowiązań, jednak nasze zaangażowanie i aktywność nie może być powodem do nakładania na nas niemożliwych do spełnienia wymogów. - mówi Dagmara Mach, Dyrektor ds. Sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o.o.

Ostatni tydzień przyniósł wiele zmian prawnych, które leżą w sferze zainteresowania mielczan. Marszałek Władysław Ortyl podpisał nowe pozwolenie zintegrowane dla Kronospanu, zaś Sejm RP przyjął nowelizację ustawy Prawo Ochrony Środowiska oraz Ustawy o odpadach. Kronospan deklaruje, że zawsze działał na podstawie i w ramach polskiego oraz europejskiego prawa.

- Każda zmiana w prawie, która wzmacnia kwestie, związane z ochroną środowiska, jest dla nas zrozumiała i przez nas popierana. Mamy nadzieję, że w warstwie wykonawczej, prawo zostanie urealnione. Tak, żeby nie zniszczono ważnych gałęzi przemysłu, jakimi są przetwórstwo drewna oraz meblarstwo. - mówi Dagmara Mach, Dyrektor ds. Sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o.o.

Kronospan jest firmą, która funkcjonuje w Mielcu od 1997 roku. Zatrudnia prawie 1000 pracowników i współpracuje z wieloma lokalnymi podwykonawcami - co czyni ją jednym z najważniejszych podmiotów w regionie mieleckim. Marszałek Województwa Podkarpackiego, Władysław Ortyl zdaje się jednak nie zwracać na to uwagi. W zeszłą środę - 20.06.2018 r. - podpisał nowe pozwolenie zintegrowane, zakładające niemal natychmiastowe wprowadzenie monitoringu ciągłego emisji substancji oraz drastyczne zmniejszenie ich limitów.

- Wymuszanie na nas przyjęcia skrajnie niskich limitów emisji, połączone z prowadzeniem stałego monitoringu, na bardzo restrykcyjnych zasadach, stanowi bezprecedensową ingerencję w działalność prywatnego przedsiębiorstwa. - podkreśla Mach. - Podejmujemy kolejne, realne działania. Wywiązujemy się z naszych zobowiązań, jednak nasze zaangażowanie i aktywność nie może być powodem do nakładania na nas prawie niemożliwych do spełnienia wymogów.  Mieleckie przedsiębiorstwo podtrzymuje swoje wcześniejsze deklaracje.

- Jesteśmy zwolennikami monitoringu ciągłego. Nie mamy nic do ukrycia, jesteśmy transparentni. Proponowane rozwiązania muszą być jednak realne do wdrożenia czasowo i technologicznie. Cała sytuacja w mieście powinna być przyczynkiem do głębokiej dyskusji na temat sytuacji środowiskowej w Mielcu. Liczę na to, jako mieszkanka tego miasta i matka. - stwierdza Dagmara Mach.

Kronospan rusza z programem konsultacji społecznych, na bazie których ma powstać Biała Księga Jakości Powietrza w Mielcu. - Podczas serii spotkań w ramach konsultacji społecznych powstanie dokument, współtworzony przez mieszkańców, zawierający wszystkie wątpliwości mielczan co do czystości powietrza w mieście. Ma on dotykać problemu holistycznie - nie chodzi tylko o Kronospan; chodzi o powietrze w mieście. Chcemy, by w Mielcu sprawy, związane z ekologią, wróciły na właściwe, zielone tory. - kończy Mach

W najbliższych dniach Kronospan ma opublikować strategię i harmonogram  swoich działań na rzecz poprawy jakości powietrza w Mielcu. W pierwszej kolejności mają to być spotkania z mieszkańcami oraz propozycja ekologicznego budżetu  obywatelskiego.
Kronospan inwestuje w ekologię. Czy Mielec będzie wreszcie bardziej zielony?

Jakość powietrza w Mielcu to kwestia, na której zależy wszystkim mieszkańcom. Dostrzegają to również media – tak lokalne, jak i ogólnopolskie. Sprawa wymaga zaangażowania wszystkich zainteresowanych. - Rozumiemy sytuację i wsłuchując się w głosy mieszkańców, zmieniamy się, stawiając na ekologię - deklaruje Dagmara Mach, dyrektor ds. sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o. o. Firma ukończyła właśnie instalację najnowocześniejszego w Polsce i jednego z pierwszych w Europie, filtru oczyszczającego powietrze.
Kronospan sponsorem strategicznym turnieju Mielec Cup

Sukcesem zakończył się tegoroczny Mielec Cup, w którym udział wzięło 28 drużyn piłkarskich. Dwa dni zmagań zakończyły się zwycięstwem drużyny Mako Drew.
Kronospan strategicznym sponsorem Młodzieżowej Akcji Letniej

Kronospan po raz kolejny wspiera wydarzenia „Młodzieżowej Akcji Letniej”, organizowanej dla mieszkańców Mielca przez „Fundację Klub Młodych Liderów”. W ubiegłym roku na wielu wyjątkowych, profesjonalnie i z rozmachem przeprowadzonych wydarzeniach bawiły się tysiące mielczan.
Kronospan sfinansował operację serca dla Zosi

Po otrzymaniu informacji o konieczności przeprowadzenia w jak najszybszym czasie operacji serca trzyletniej Zosi Marszałek - małej mieszkanki naszego miasta - Zarząd Kronospan Mielec podjął natychmiastową decyzję o sfinansowaniu zabiegu, aby uratować życie dziewczynki. Przekazaliśmy 42 000 zł, niezbędne do przeprowadzenia operacji w klinice w Münster.