Strategia potrzebna od zaraz - Mielec potrzebuje Białej Księgi Jakości Powietrza

Wsłuchując się w głosy mieszkańców, Kronospan zmienia się - wspiera i inicjuje działania, które odmieniają nasze miasto na lepsze. Inwestycja w innowacyjną, najwyższej jakości technologię, jest wyrazem troski firmy o Mielec i jego środowisko naturalne – przedsiębiorstwo nie chce na tym poprzestawać.

- Podejmujemy kolejne, realne działania. Wywiązujemy się z naszych zobowiązań, jednak nasze zaangażowanie i aktywność nie może być powodem do nakładania na nas niemożliwych do spełnienia wymogów. - mówi Dagmara Mach, Dyrektor ds. Sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o.o.

Ostatni tydzień przyniósł wiele zmian prawnych, które leżą w sferze zainteresowania mielczan. Marszałek Władysław Ortyl podpisał nowe pozwolenie zintegrowane dla Kronospanu, zaś Sejm RP przyjął nowelizację ustawy Prawo Ochrony Środowiska oraz Ustawy o odpadach. Kronospan deklaruje, że zawsze działał na podstawie i w ramach polskiego oraz europejskiego prawa.

- Każda zmiana w prawie, która wzmacnia kwestie, związane z ochroną środowiska, jest dla nas zrozumiała i przez nas popierana. Mamy nadzieję, że w warstwie wykonawczej, prawo zostanie urealnione. Tak, żeby nie zniszczono ważnych gałęzi przemysłu, jakimi są przetwórstwo drewna oraz meblarstwo. - mówi Dagmara Mach, Dyrektor ds. Sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o.o.

Kronospan jest firmą, która funkcjonuje w Mielcu od 1997 roku. Zatrudnia prawie 1000 pracowników i współpracuje z wieloma lokalnymi podwykonawcami - co czyni ją jednym z najważniejszych podmiotów w regionie mieleckim. Marszałek Województwa Podkarpackiego, Władysław Ortyl zdaje się jednak nie zwracać na to uwagi. W zeszłą środę - 20.06.2018 r. - podpisał nowe pozwolenie zintegrowane, zakładające niemal natychmiastowe wprowadzenie monitoringu ciągłego emisji substancji oraz drastyczne zmniejszenie ich limitów.

- Wymuszanie na nas przyjęcia skrajnie niskich limitów emisji, połączone z prowadzeniem stałego monitoringu, na bardzo restrykcyjnych zasadach, stanowi bezprecedensową ingerencję w działalność prywatnego przedsiębiorstwa. - podkreśla Mach. - Podejmujemy kolejne, realne działania. Wywiązujemy się z naszych zobowiązań, jednak nasze zaangażowanie i aktywność nie może być powodem do nakładania na nas prawie niemożliwych do spełnienia wymogów.  Mieleckie przedsiębiorstwo podtrzymuje swoje wcześniejsze deklaracje.

- Jesteśmy zwolennikami monitoringu ciągłego. Nie mamy nic do ukrycia, jesteśmy transparentni. Proponowane rozwiązania muszą być jednak realne do wdrożenia czasowo i technologicznie. Cała sytuacja w mieście powinna być przyczynkiem do głębokiej dyskusji na temat sytuacji środowiskowej w Mielcu. Liczę na to, jako mieszkanka tego miasta i matka. - stwierdza Dagmara Mach.

Kronospan rusza z programem konsultacji społecznych, na bazie których ma powstać Biała Księga Jakości Powietrza w Mielcu. - Podczas serii spotkań w ramach konsultacji społecznych powstanie dokument, współtworzony przez mieszkańców, zawierający wszystkie wątpliwości mielczan co do czystości powietrza w mieście. Ma on dotykać problemu holistycznie - nie chodzi tylko o Kronospan; chodzi o powietrze w mieście. Chcemy, by w Mielcu sprawy, związane z ekologią, wróciły na właściwe, zielone tory. - kończy Mach

W najbliższych dniach Kronospan ma opublikować strategię i harmonogram  swoich działań na rzecz poprawy jakości powietrza w Mielcu. W pierwszej kolejności mają to być spotkania z mieszkańcami oraz propozycja ekologicznego budżetu  obywatelskiego.

Kronospan inwestuje w ekologię. Czy Mielec będzie wreszcie bardziej zielony?

Jakość powietrza w Mielcu to kwestia, na której zależy wszystkim mieszkańcom. Dostrzegają to również media – tak lokalne, jak i ogólnopolskie. Sprawa wymaga zaangażowania wszystkich zainteresowanych. - Rozumiemy sytuację i wsłuchując się w głosy mieszkańców, zmieniamy się, stawiając na ekologię - deklaruje Dagmara Mach, dyrektor ds. sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o. o. Firma ukończyła właśnie instalację najnowocześniejszego w Polsce i jednego z pierwszych w Europie, filtru oczyszczającego powietrze.
Kronospan sponsorem strategicznym turnieju Mielec Cup

Sukcesem zakończył się tegoroczny Mielec Cup, w którym udział wzięło 28 drużyn piłkarskich. Dwa dni zmagań zakończyły się zwycięstwem drużyny Mako Drew.. - Poziom rozgrywek był zdecydowanie najwyższy w historii - mówi Sebastian Peret, Prezes Klubu Młodych Liderów. J
Kronospan strategicznym sponsorem Młodzieżowej Akcji Letniej

Kronospan po raz kolejny wspiera wydarzenia „Młodzieżowej Akcji Letniej”, organizowanej dla mieszkańców Mielca przez „Fundację Klub Młodych Liderów”. W ubiegłym roku na wielu wyjątkowych, profesjonalnie i z rozmachem przeprowadzonych wydarzeniach bawiły się tysiące mielczan.
Kronospan sfinansował operację serca dla Zosi

Po otrzymaniu informacji o konieczności przeprowadzenia w jak najszybszym czasie operacji serca trzyletniej Zosi Marszałek - małej mieszkanki naszego miasta - Zarząd Kronospan Mielec podjął natychmiastową decyzję o sfinansowaniu zabiegu, aby uratować życie dziewczynki. Przekazaliśmy 42 000 zł, niezbędne do przeprowadzenia operacji w klinice w Münster.