Kolejny udany dzień otwarty w Kronospan

Kolejny udany dzień otwarty w Kronospan

W minioną, upalną sobotę Kronospan po raz kolejny zaprosił do siebie szczecinecczan. Tym razem, oprócz zwiedzania zakładu licznie przybyli mieszkańcy obejrzeli nowo wybudowane centrum szkoleniowo – ekspozycyjne, Kronospan Design Center.

Jak zwykle, Kronospan zatroszczył się o swoich gości, wśród których byli także pracownicy firmy z rodzinami. Dzień był wyjątkowo upalny, ale wszyscy mieli zapewniony poczęstunek oraz napoje. Od wczesnych godzin porannych grupy dzieci i dorosłych zwiedzały hale produkcyjne, teren zakładu oraz Kronospan Design Center – centrum szkoleniowo – wystawiennicze, w całości zbudowane z produktów firmy. Specjalnie wyznaczeni pracownicy - specjaliści z dużym doświadczeniem opowiadali gościom o produkcji, recyklingu, działaniach proedukacyjnych i prośrodowiskowych przedsiębiorstwa oraz cierpliwie odpowiadali na wszystkie pytania.

O procesie produkcji płyt drewnopochodnych z drewna recyklingowego barwnie i z pasją opowiadał Kierownik Wydziału Płyty Wiórowej, Zbigniew Stefaniak. Każdy mógł zobaczyć z bliska, a nawet dotknąć drewna, które zostanie przerobione na doskonałej jakości płytę meblarską. Jak mówił Z. Stefaniak, dzięki pozyskiwaniu czystych odpadów drzewnych (m.in. palet) zostaje zaoszczędzonych mnóstwo lasów.

W Kronospan Design Center, w ogromnych, gustownie urządzonych halach gościom zaprezentowano najwyższej jakości produkty Kronospan, m.in. najnowszą kolekcję Kronospan Trendy 16/17.

Olbrzymim zainteresowaniem zwiedzających cieszył się rozsuwany, piętrowy, wyposażony dom mieszkalny o powierzchni 300 m2. Został wybudowany w technologii pasywnej, całkowicie z produktów Kronospan. Dom jest umiejscowiony w głównej hali ekspozycyjnej.
Po prezentacjach produktowych zwiedzającym zaprezentowano, na czym polega najnowsza modernizacja zakładu, będąca w trakcie finansowania – UTWS – instalacja, której głównym zadaniem jest oczyszczenie gazów odlotowych z suszarni linii produkcyjnej płyty wiórowej. Instalacja zostanie wybudowana kosztem ponad 80 mln złotych. Będzie wyposażona w najnowocześniejszy elektrofiltr i cały system urządzeń, działających w systemie zamkniętym. Jej uruchomienie przełoży się zdecydowanie na poprawę stanu powietrza.

Kronospan zadbał również o aspekt, związany z zatrudnieniem pracowników. Pracownicy Działu Personalnego wyjaśniali wszelkie kwestie, związane z rekrutacją. Zainteresowani uzyskali odpowiedzi na wszelkie pytania, dotyczące stabilnej pracy w zakładzie.

Dodatkowo przedstawiono warunki rekrutacji na studia na zamiejscowym Wydziale Przemysłu Drzewnego Politechniki Koszalińskiej w Szczecinku. To wspólny projekt Kronospan, Politechniki Koszalińskiej, miasta i powiatu. Wyrazem wsparcia Kronospan dla kształcenia zawodowego jest także patronat, jakim firma objęła klasę o kierunku technologia drewna w Zespole Szkół Technicznych.

Kronospan dziękuje wszystkim, obecnym na dniu otwartym, Mieszkańcom Szczecinka, za przyjęcie zaproszenia do odwiedzenia zakładu. To dla nas prawdziwa radość i zaszczyt. Z przyjemnością będziemy Państwa gościć ponownie

Zapraszamy również do wynajmowania powierzchni w Kronospan Design Center na różnego rodzaju wydarzenia. Prosimy o kontakt pod nr tel.: 94 37 30 100 lub na adres email: kancelaria.szczecinek@kronospan.pl

P1160439.jpg

P1160473.jpg

P1160351.jpg

P1160485.jpg

P1160512.jpg

P1160477.jpg

P1160380.jpg

P1160498.jpg

P1160386.jpg

P1160500.jpg

P1160430.jpg

P1160495.jpg

Pobierz

„Mój starszy kolega zrobił mi zabawkę” - rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród.

Konkurs realizowany w ramach działań Akademii Recyklingu Kronospan.