Mali studenci ponownie w Szczecinku

Mali studenci ponownie w Szczecinku

Nowy rok akademicki 2018/2019 na dobre zawitał do Szczecinka. Właśnie wystartowała kolejna edycja Koszalińskiego Uniwersytetu Dzieci i Młodzieży (KUDiM) pod patronatem firmy Kronospan Polska. Niemalże 250 małych studentów złożyło uroczyste ślubowanie i odśpiewało Gaudeamus igitur.

Dopiero co zaczęli naukę w szkole podstawowej, a już mogą pochwalić się indeksem uczelni. Wszystko to dzięki współpracy Kronospan Polska i Politechniki Koszalińskiej. To już trzecia odsłona KUDiM, realizowanego w szczecineckiej KronoAkademii.

Bardzo cieszy nas kontynuacja tej współpracy, a tym samym zapewnianie dostępu do dodatkowej wiedzy najmłodszym nie tylko ze Szczecinka, ale także z miejscowości ościennych. Dzięki temu uczelnia może poszerzać dostęp do swojej oferty, a współpraca z dużym przedsiębiorcą pozwala rozwijać projekt.

prof. nadzw. dr hab. inż. Tomasz Królikowski, Prorektor ds. Studenckich Politechniki Koszalińskiej

Zajęcia prowadzone są przez nauczycieli akademickich, a sposób ich realizacji dostosowany jest do najmłodszych. O tym, że projekt jest naprawdę potrzebny, świadczy fakt, że lista 250 miejsc zapełnia się w kilka chwil po ogłoszeniu naboru, a najlepszym potwierdzeniem są słowa samych dzieci.

Fajnie jest, bo można się dużo rzeczy nauczyć, były takie zajęcia jak drukarki 3D, było o zwierzętach, nowych technologiach. Warto, żeby były uniwersytety dla dzieci, bo dzieci mogą się dużo nauczyć.

Filip ze Szkoły Podstawowej w Barwicach, student KUDiM

021.jpg
Kolejny rok to kolejna porcja sporej dawki wiedzy. Podczas wykładu inauguracyjnego słuchacze mogli spotkać się z rycerzem z Koszalińskiej Kompanii Rycerskiej, który opowiedział o zbliżającej się 100. rocznicy odzyskania niepodległości Polski. Zajęcia w ramach KUDiM odbywają się raz w miesiącu w Kronospan Design Center w Szczecinku.

Podczas kolejnych spotkań wykładowcy opowiedzą dzieciom o tym, co to są drobnoustroje, jak działa skaner 3D, a także wprowadzą je do świata ekonomii. Pomyśleliśmy, że warto pokazać dzieciom, że technika i przemysł to nie są  trudne pojęcia. Właśnie poprzez zabawę chcemy odczarować często błędne spojrzenie i pokazać, że każdy może być w przyszłości studentem politechniki. Rozwijamy ich zdolności techniczne już od najmłodszych lat.

Paweł Krzemiński, Kronospan Polska

Wykłady to nie jedyna propozycja Kronospanu dla najmłodszych. KUDiM w Szczecinku to także warsztaty, na których uczestnicy mogą przyjrzeć się z bliska robotom edukacyjnym czy samodzielnie wykonać zadania tzw. Doodlerami – długopisami drukującymi z plastiku. W ramach atrakcji dla małych studentów planowana jest także wycieczka edukacyjna do warszawskiego Centrum Nauki Kopernik.
008.jpg
Inauguracja roku akademickiego najmłodszych to także początek współpracy firmy Kronospan z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Szczecinku.

To było bardzo dobre spotkanie – takie połączenie świata seniorów, czyli życiowego doświadczenia z tymi, którzy dopiero je zdobywają. Jak widać, na naukę nigdy nie jest ani za późno, ani za wcześnie. I co najważniejsze - łączenie pokoleń, które jest bardzo dobrym zabiegiem dla jednych i drugich.

Maria Łangowska, Prezes Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Szczecinku

Kronospan łączy pokolenia i nie koncentruje się tylko na biznesie. Polityka firmy to także wsparcie edukacji na każdym etapie szkolnictwa.

Jako przedsiębiorca zdajemy sobie sprawę, że w wiedzę trzeba inwestować już od najmłodszych lat. Dlatego wspieramy kształcenie zarówno na poziomie przedszkolnym, wczesnoszkolnym, szkół ponadpodstawowych, jak i szkolnictwa wyższego. KUDiM niesie ogromną wartość, bo pozwala zaszczepić w dzieciach techniczne podejście do życia. Tutaj należą się ogromne podziękowania dla rodziców, którzy obdarzyli zaufaniem naszą firmę oraz Politechnikę Koszalińską.

Joanna Jodłowska, Członek Zarządu Kronospan Polska

014.jpg
Zarząd firmy podkreśla, że jako największy pracodawca w regionie, zatrudniający ponad 1 100 osób, stawia na ludzi i kontakt z lokalną społecznością, a wszelkie pozabiznesowe działania to efekt wspierania zasad i działań, związanych ze społeczną odpowiedzialnością biznesu (CSR).

Chcemy być nie tylko dobrym pracodawcą, ale także dobrym sąsiadem, a sąsiedzi przecież zapraszają się na spotkania. Stąd wspólne świętowanie z mieszkańcami uruchomienia filtru UTWS czy obchody 10-lecia Strefy Płyt. Projekt KUDiM w Szczecinku to oferta, skierowana do najmłodszych, dedykowana wszystkim chętnym szkołom ze Szczecinka i okolic

Jakub Piniarski, HR Manager Kronospan Polska

Zapisy do udziału w zajęciach Koszalińskiego Uniwersytetu Dzieci i Młodzieży odbywają się poprzez indywidualne zgłoszenia. Firma chce zachęcić do udziału w projekcie także szkoły spoza Szczecinka; w tym celu należy zgłosić swoją chęć pod adres mail: p.krzeminski@kronospan.pl
Uniwersytet dla najmłodszych – ruszają zapisy!

3,2,1 - start! Pierwszy dzwonek już za nami, dzieci rozpoczęły właśnie rok szkolny. Dla spragnionych większej porcji wiedzy lub dla tych, którzy nie mogą doczekać się, by zasiąść na sali wykładowej, mamy dobrą informację – ruszyły zapisy do kolejnej odsłony Koszalińskiego Uniwersytetu Dzieci i Młodzieży. To wspólny projekt firmy Kronospan i Politechniki Koszalińskiej.
Kronospan prowadzi unikatowy uniwersytet dziecięcy

Jest wiele sposobów prowadzenia biznesu. Można koncentrować się wyłącznie na rozwoju firmy i zwiększaniu zysków, ale można też prowadzić produkcję w oparciu o zrównoważony rozwój. Peter Kaindl - właściciel Kronospanu - dbając o rozwój firmy, troszczy się także o otoczenie i edukację dzieci. Dowodem na poparcie tej tezy jest kolejny z wielu projektów, prowadzonych przez firmę: KUDiM – Koszaliński Uniwersytet Dzieci i Młodzieży w Szczecinku.
Kolejne Kronospan Design Center otwarte

Kronospan otworzył drugie centrum ekspozycyjno – szkoleniowe; tym razem w Warszawie. Pierwsze od dwóch lat z sukcesem funkcjonuje w Szczecinku.
Studenci uniwersytetu dziecięcego odebrali dyplomy

W Szczecinku zakończył się kolejny rok akademicki. W przedostatnią sobotę czerwca Kronospan Design Center po raz ostatni w tym roku akademickim gościło studentów Koszalińskiego Uniwersytetu Dzieci i Młodzieży (KUDiM).