Kronospan: studenci chętnie do nas wracają

Praktyki wakacyjne w szczecineckim zakładzie

Kronospan: studenci chętnie do nas wracają

Podobnie, jak w poprzednich latach, także i w tym roku Kronospan zaprosił studentów na praktyki wakacyjne, oferując im możliwość zdobycia cennego doświadczenia zawodowego. Obecnie w szczecineckim zakładzie pracuje aż stu dwudziestu młodych ludzi.

Do działu personalnego wpłynęło mnóstwo aplikacji studentów, chętnych do zdobywania wiedzy i doświadczenia, które nierzadko znacząco wpłynie na ich przyszłe wybory zawodowe. Kronospan oferuje możliwość odbycia stażu w wielu działach, począwszy od produkcji poprzez techniczne czy administracyjne, jak np.: Dział Utrzymania Ruchu, Dział Personalny, Spedycja, Zakupy Drewna, Księgowość i wiele innych.

- Obserwujemy wzrost zainteresowania praktykami w zakładzie, z czego się cieszymy, bowiem stanowi to potwierdzenie dobrej opinii zarówno o naszej firmie, jak i o programie, który realizujemy. - mówi Paweł Krzemiński, Koordynator ds. Projektów HR.

W tym roku w zakładzie odbywają praktyki studenci różnych kierunków; zarówno humanistycznych, jak i inżynierskich, choć ze znaczną przewagą tych drugich. Większość jest związana z profilem działalności Kronospanu: technologia drewna, technologia biotworzyw, chemia, fizyka techniczna, automatyka, informatyka oraz logistyka, ale są też studenci psychologii czy filozofii.

Największą popularnością wśród praktykantów cieszą się działy, związane z logistyką, zakupami i przyjęciem drewna, spedycją, badaniami laboratoryjnymi. Wielu studentów odbywało praktyki w Kronospanie już wcześniej, ale chętnie pojawili się po raz kolejny, zaś najlepsi mają szansę otrzymania propozycji pracy na stałe.

- Studenci chętnie do nas wracają. Mamy osoby, które aż trzy lata pod rząd odbywają u nas praktyki, nierzadko w różnych działach, dzięki czemu mogą poznać zasady funkcjonowania zakładu w różnych obszarach - dodaje Paweł Krzemiński - Takie osoby, jeśli po studiach zwiążą się z firmą zawodowo, są bardzo cennymi pracownikami, a ich czas wdrożenia jest znacznie krótszy.
_DSC6459.JPG
Joanna, studentka Technologii chemicznej na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie, która pierwszy raz odbywa praktyki w zakładzie, mówi: - Kronospan stał się miejscem moich wakacyjnych praktyk, ponieważ chcę zdobyć doświadczenie zawodowe, poszerzyć umiejętności i zdobyć nową wiedzę. Pracuję w laboratorium centralnym i bardzo mi się tutaj podoba, bo wiele mogę się nauczyć i mam możliwość wykorzystania wiedzy ze studiów.
_DSC6498.JPG
Damian, który studiuje Inżynierię biotworzyw na Wydziale Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, trafił na praktyki w Kronospanie dzięki szkoleniu, które firma przeprowadziła dla studentów uniwersytetu w Kronospan Design Center. - Same praktyki w dziale uszlachetniania płyt - jak mówi Damian - wyglądają niezwykle ciekawie. Jest wiele różnych zajęć i faktycznie jest co robić. Jest tutaj naprawdę miła atmosfera: mam z kim porozmawiać, zaś pracownicy są pozytywnie nastawieni. Do kogo się nie odezwę, każdy udziela mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, a jeśli jej nie zna, to odsyła do odpowiedniej osoby. Odpowiedzi są zawsze wyczerpujące i treściwe. Warto tutaj odbyć praktykę, bo jest to największy producent płyt drewnopochodnych. Mam nadzieję odbyć jeszcze praktykę w innym dziale, choć z bólem serca, bo zżyłem się z osobami, które pracują w dziale uszlachetniania płyt. Podoba mi się tutaj, a możliwości, jakie daje Kronospan, są przeogromne.

Jak podkreślają praktykanci, praca w Kronospanie niesie ze sobą wiele innych korzyści, niż zdobycie doświadczenia zawodowego. Taka praktyka umożliwia poszerzenie wiedzy na tematy inne niż te, którymi zajmują się na co dzień.
_DSC6487.JPG
- Odbycie tutaj praktyk nie tylko wpłynie na moje doświadczenie, ale również poszerzy wiedzę na tematy, które nie są związane z kierunkiem moich studiów. Mam tutaj możliwość zaobserwowania, jak wygląda proces powstawania produktów, które tak naprawdę wszędzie mnie otaczają. Jednocześnie dowiaduję się tylu niesamowicie ciekawych informacji, które z pewnością poszerzą mój światopogląd - mówi Ania, studentka Socjologii stosowanej i antropologii społecznej na Uniwersytecie Warszawskim.

- Kronospan jest dużą, światowej skali firmą, w której można zgłębić wiedzę, związaną ze studiowanym przez siebie kierunkiem. Dzięki praktykom tutaj łatwiej będzie mi w przyszłości znaleźć pracę w zawodzie - mówi Justyna, studentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

Kronospan, poza oferowaną młodym ludziom możliwością zdobywania doświadczenia zawodowego, jako jedna z niewielu firm w Polsce za pracę w wakacje wypłaca wynagrodzenie. Program Praktyk Letnich to działanie wieloletnie, więc w przyszłym roku studenci znów będą mieli szansę z niego skorzystać.
Przyszli technolodzy drewna i kierowcy pod patronatem Kronospanu

W Zespole Szkół Technicznych pod opiekuńczymi skrzydłami Kronospanu kształci się już 160 uczniów. Podczas uroczystego ślubowania pierwszoklasiści z kierunków: technologia drewna oraz kierowca mechanik otrzymali od patrona pomoce naukowe w postaci tabletów.
Kronospan pomaga przełamywać bariery

Kronospan po raz kolejny wsparł Festiwal Filmowy Integracja Ty i Ja, organizowany przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie, którego 15. edycja odbyła się 4-8 września br. Co roku odbywa się on w Koszalinie, Szczecinku oraz w kilkudziesięciu miastach w Polsce.
Eko Krono na łonie natury

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego wznowiono zajęcia edukacji ekologicznej Eko Krono w Manowie. To udana kontynuacja ubiegłorocznego programu, współfinansowanego przez Kronospan, Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Manowie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie.
Uniwersytet dla najmłodszych – ruszają zapisy!

3,2,1 - start! Pierwszy dzwonek już za nami, dzieci rozpoczęły właśnie rok szkolny. Dla spragnionych większej porcji wiedzy lub dla tych, którzy nie mogą doczekać się, by zasiąść na sali wykładowej, mamy dobrą informację – ruszyły zapisy do kolejnej odsłony Koszalińskiego Uniwersytetu Dzieci i Młodzieży. To wspólny projekt firmy Kronospan i Politechniki Koszalińskiej.