Nowa strona internetowa o eko-inwestycji Kronospan w Mielcu

MIELEC

Nowa strona internetowa o eko-inwestycji Kronospan w Mielcu

Kronospan Mielec uruchomił nową stronę internetową, poświęconą proekologicznej inwestycji firmy, która istotnie poprawi jakość powietrza w Mielcu i okolicy.

Uruchomiona strona MODERNIZACJA-MIELEC.PL do­starcza bieżących informacji na temat postępów we wdrażaniu innowacyjnego systemu ochrony powietrza UTWS w mieleckim zakładzie.

W Kronospanie trwają obecnie prace nad uruchomie­niem UTWS. Nowy system zredukuje emisję pyłów i in­nych substancji chemicznych aż o 90 proc. Wyeliminuje również uciążliwy zapach, będący efektem ubocznym przetwarzania drewna. Proces wdrażania systemu jest jednym z etapów mo­dernizacji zakładu, która ma doprowadzić do ogranicze­nia uciążliwości, związanych z produkcją płyt drewnopo­chodnych. Prace modernizacyjne zakończą się w 2018 roku.

Dzięki stronie internetowej mieszkańcy Mielca mogą dowiedzieć się, na czym polega prowadzona przez firmę inwesty­cja, monitorować postęp prac, poznać wpływ zakładu na środowisko, a także znaleźć odpowiedzi na najczę­ściej zadawane pytania, dotyczące UTWS.
  – Poprzez uruchomienie strony internetowej mamy nadzieję odczarować mity, krążące wokół naszej mo­dernizacji. Chcemy pokazać Mieszkańcom Mielca, że podobnie, jak i oni, pochodzimy z tych okolic i nam również zależy na czystym powietrzu, którym prze­cież wspólnie oddychamy – mówi Daniel Walas, dyrek­tor zakładu Kronospan.

Strona internetowa jest dostępna pod adresem: www.modernizacja-mielec.pl

Kronospan inwestuje w ekologię. Czy Mielec będzie wreszcie bardziej zielony?

Jakość powietrza w Mielcu to kwestia, na której zależy wszystkim mieszkańcom. Dostrzegają to również media – tak lokalne, jak i ogólnopolskie. Sprawa wymaga zaangażowania wszystkich zainteresowanych. - Rozumiemy sytuację i wsłuchując się w głosy mieszkańców, zmieniamy się, stawiając na ekologię - deklaruje Dagmara Mach, dyrektor ds. sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o. o. Firma ukończyła właśnie instalację najnowocześniejszego w Polsce i jednego z pierwszych w Europie, filtru oczyszczającego powietrze.
Strategia potrzebna od zaraz - Mielec potrzebuje Białej Księgi Jakości Powietrza

Wsłuchując się w głosy mieszkańców, Kronospan zmienia się - wspiera i inicjuje działania, które odmieniają nasze miasto na lepsze. Inwestycja w innowacyjną, najwyższej jakości technologię, jest wyrazem troski firmy o Mielec i jego środowisko naturalne – przedsiębiorstwo nie chce na tym poprzestawać.
Innowacyjny system ochrony powietrza w Mielcu już w maju!

W mieleckim Kronospanie na ukończeniu są prace, związane z budową UTWS – najlepszego w branży drzewnej systemu ochrony powietrza, który znacząco ograniczy wpływ zakładu na środowisko. Instalacja diametralnie zredukuje emisje oraz zapach, powstający podczas suszenia drewna.
SILVA NAGRODZONA ORŁEM WPROST

Głównym źródłem surowca do produkcji płyt dla polskiego przemysłu meblarskiego są w 90% Lasy Państwowe. Tylko częściowo jednak pokrywają jego zapotrzebowanie. Za pionierskie, innowacyjne rozwiązania, związane z recyklingiem drewna poużytkowego jedna ze spółek Kronospanu - Silva – otrzymała prestiżową statuetkę Orły Wprost. Spółka jako pierwsza w Polsce, już dekadę temu rozpoczęła odzysk drewna poużytkowego.