Nowa strona internetowa o eko-inwestycji Kronospan w Mielcu

MIELEC

Nowa strona internetowa o eko-inwestycji Kronospan w Mielcu

Kronospan Mielec uruchomił nową stronę internetową, poświęconą proekologicznej inwestycji firmy, która istotnie poprawi jakość powietrza w Mielcu i okolicy.

Uruchomiona strona MODERNIZACJA-MIELEC.PL do­starcza bieżących informacji na temat postępów we wdrażaniu innowacyjnego systemu ochrony powietrza UTWS w mieleckim zakładzie.

W Kronospanie trwają obecnie prace nad uruchomie­niem UTWS. Nowy system zredukuje emisję pyłów i in­nych substancji chemicznych aż o 90 proc. Wyeliminuje również uciążliwy zapach, będący efektem ubocznym przetwarzania drewna. Proces wdrażania systemu jest jednym z etapów mo­dernizacji zakładu, która ma doprowadzić do ogranicze­nia uciążliwości, związanych z produkcją płyt drewnopo­chodnych. Prace modernizacyjne zakończą się w 2018 roku.

Dzięki stronie internetowej mieszkańcy Mielca mogą dowiedzieć się, na czym polega prowadzona przez firmę inwesty­cja, monitorować postęp prac, poznać wpływ zakładu na środowisko, a także znaleźć odpowiedzi na najczę­ściej zadawane pytania, dotyczące UTWS.
  – Poprzez uruchomienie strony internetowej mamy nadzieję odczarować mity, krążące wokół naszej mo­dernizacji. Chcemy pokazać Mieszkańcom Mielca, że podobnie, jak i oni, pochodzimy z tych okolic i nam również zależy na czystym powietrzu, którym prze­cież wspólnie oddychamy – mówi Daniel Walas, dyrek­tor zakładu Kronospan.

Strona internetowa jest dostępna pod adresem: www.modernizacja-mielec.pl

Modernizacja zakładu Kronospan zakończy się w tym roku

Zakład Kronospan Mielec kończy budowę UTWS - systemu ochrony powietrza, który jeszcze w tym roku znacząco ograniczy wpływ zakładu na środowisko w Mielcu. Inwestycja zredukuje emisje oraz ograniczy specyficzny zapach, powstający podczas przetwarzania drewna.
Kronospan przynosi prezenty

Szóstego grudnia, jak co roku, najmłodszych pacjentów mieleckiego szpitala odwiedzili pracownicy Kronospan Mielec, w towarzystwie Św. Mikołaja, który wręczył dzieciom mikołajkowe prezenty, ufundowane przez firmę.
Kronospan wspiera naukę programowania

W ramach akcji: "Mieleccy przedsiębiorcy wspierają naukę programowania", której pomysłodawcą jest Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Nauczycieli w Mielcu, firma Kronospan Mielec ufundowała materiały do nauki programowania dla pilotażowej grupy 20 nauczycieli nauczania początkowego z mieleckich szkół podstawowych. Zintegrowane materiały składają się z gry dydaktycznej do nauki programowania Scottie Go! oraz tabletu.
Kronospan sponsorem strategicznym turnieju Mielec Cup

Sukcesem zakończył się tegoroczny Mielec Cup, w którym udział wzięło 28 drużyn piłkarskich. Dwa dni zmagań zakończyły się zwycięstwem drużyny Mako Drew.. - Poziom rozgrywek był zdecydowanie najwyższy w historii - mówi Sebastian Peret, Prezes Klubu Młodych Liderów. J

Kronospan przynosi prezenty