Design i innowacje w Kronospan Design Center

Design i innowacje w Kronospan Design Center

Kronospan w październiku po raz kolejny był organizatorem szkolenia, skierowanego do specjalistów z branży meblarskiej. Kolejne tegoroczne spotkanie odbyło się pod hasłem „Nowoczesny design i innowacje w meblarstwie”.

IMG_3598 (1024x768).jpg
Do Szczecinka zjechało niemal dwustu branżystów z całej Polski. Wśród nich znaleźli się nie tylko stolarze, ale także projektanci, designerzy, mistrzowie produkcji, brygadziści i specjaliści. Niektórzy z gości pokonali niemal tysiąc kilometrów, aby uczestniczyć w tym wyjątkowym, dwudniowym wydarzeniu. - Organizowane przez nas szkolenia prowadzimy dla klientów firm grupy Kronospan. To głównie stolarze, projektanci i architekci - mówi Tomasz Gnojek, Dyrektor ds. sieci Strefa Płyt. - Chodzi o to, by przedstawić im obraz naszych produktów w trochę innej formie. Po prostu, jak można je użyć, powiedzieć im, co zawiera nasza oferta, na ile jesteśmy komplementarni, co tak naprawdę robimy, jaki mamy asortyment, jaki towar, jakie produkty są dostępne „od ręki".

Firma Kronospan przyzwyczaiła już swoich gości do wysokiego poziomu organizowanych wydarzeń, odbywających się w atmosferze, sprzyjającej nie tylko przyjaznej wymianie doświadczeń, ale przede wszystkim - pełnej fachowości i profesjonalizmu. W tym miejscu warto wspomnieć także o miejscu, stworzonym i dostosowywanym do wciąż rosnących potrzeb obecnego rynku meblarskiego, czyli Kronospan Design Center. To tutaj, na ponad 2 tysiącach metrów kwadratowych spotkali się zaproszeni goście oraz wystawcy i szkoleniowcy.

Na gości czekały m.in.: cieszący się niegasnącym zainteresowaniem, jedyny w Polsce rozsuwany dom, stoiska targowe i szkoleniowe, a także stworzona tuż przed tegoroczną edycją Hausmesse - Krono Design Factory, czyli ultranowoczesna linia produkcji mebli firmy Grześkowiak, przetwarzająca płytę meblową w gotowy do złożenia mebel. W ofercie znalazł się także panel zajęć, skierowany do designerów i projektantów, pozwalający na poznanie tajników projektowania mebli.

Tym razem wśród wystawców i szkoleniowców znaleźli się przedstawiciele takich marek, jak: GTV - producent szerokiej gamy akcesoriów meblowych i okuć, DDD BBUCINA - producent płyt, blatów oraz dekorów meblowych, HRANIPEX - producent m.in. obrzeży, oklein i dekorów meblowych, HETTICH - producent całej palety różnorodnych okuć, prowadnic, zawiasów i innych akcesoriów do mebli, a także: firmy InfoTEC CNC oraz EFL.

- W czasie warsztatów w Krono Design Factory przerabiamy płyty na najnowocześniejszych w świecie maszynach od samego początku, kiedy płyta wjeżdża do klienta do momentu, kiedy otrzymujemy gotowy mebel - mówi Dariusz Wieczorkiewicz, Dyrektor ds. Sprzedaży Kronospan Szczecinek. - W krótkim czasie jesteśmy tu w stanie skutecznie przeszkolić dużą grupę pracowników. Każdy może dotknąć naszego produktu, zobaczyć jakość obróbki. To jest właśnie to praktyczne szkolenie. O ile wiem, żadna inna firma konkurencyjna nie jest w stanie zagwarantować tego swoim klientom - dodaje Dariusz Wieczorkiewicz.

Pierwszy dzień szkolenia zakończył się wspólnym kibicowaniem polskim piłkarzom, grającym w eliminacjach do piłkarskich mistrzostw świata z drużyną Armenii. Podczas drugiego zaś - do rywalizacji przystąpili sami uczestnicy szkolenia. Co prawda nie piłka, a składanie i montaż szuflad stał się tematem przewodnim wspólnej zabawy. Trzech najszybszych zawodników wyjechało ze Szczecinka z profesjonalnymi narzędziami, ufundowanymi przez jednego z wystawców.

- Dużą popularnością cieszy się Krono Design Factory - tzw. „mała fabryka". Montujemy w niej meble, które później przekazujemy na szczytny cel, m.in. na wyposażenie domów dziecka czy przedszkoli - mówi Dariusz Wieczorkiewicz.

Szkolenia i imprezy wystawienniczo-targowe, organizowane przez Kronospan, oceniane są wysoko zarówno przez wystawców, jak i odwiedzających je specjalistów. W jednym miejscu można tu spotkać czołowych przedstawicieli producentów akcesoriów i rozwiązań, wykorzystywanych w branży meblarskiej. Nie po raz pierwszy zaprezentowana została szeroka gama rozwiązań i najnowszych trendów obecnego wzornictwa oraz technologii produkcji.

Studenci uczyli się robić meble w Kronospan Design Factory

Kronospan zaprosił studentów Wydziału Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na dwudniowe szkolenie. W czasie zajęć poznawali oni produkty firmy oraz samodzielnie zaprojektowali i wykonali, z podarowanych przez firmę płyt, meble dla własnej uczelni.
Kronospan prowadzi unikatowy uniwersytet dziecięcy

Jest wiele sposobów prowadzenia biznesu. Można koncentrować się wyłącznie na rozwoju firmy i zwiększaniu zysków, ale można też prowadzić produkcję w oparciu o zrównoważony rozwój. Peter Kaindl - właściciel Kronospanu - dbając o rozwój firmy, troszczy się także o otoczenie i edukację dzieci. Dowodem na poparcie tej tezy jest kolejny z wielu projektów, prowadzonych przez firmę: KUDiM – Koszaliński Uniwersytet Dzieci i Młodzieży w Szczecinku.
UTWS w Kronospan - redukcja emisji o 99%!

Innowacyjny system ochrony powietrza UTWS z filtrem uruchomiono, zgodnie z zapowiedziami, na suszarni płyt wiórowych zakładu Kronospan w Szczecinku. Pierwsze wyniki badań emisji przerosły oczekiwania firmy. Wykazały zmniejszenie ilości pyłu o 95%, natomiast LZO (lotnych związków organicznych) – aż o 99%.
Kolejne Kronospan Design Center otwarte

Kronospan otworzył drugie centrum ekspozycyjno – szkoleniowe; tym razem w Warszawie. Pierwsze od dwóch lat z sukcesem funkcjonuje w Szczecinku.