Kronodrzewko po raz siedemnasty

Kronodrzewko po raz siedemnasty

Polska zyskała 50 tysięcy nowych drzew!

20170428_134922.jpg
W kwietniu Kronospan, wraz z Nadleśnictwem Szczecinek, po raz kolejny przeprowadził akcję Kronodrzewko. To już siedemnasta edycja jednego z wielu działań firmy na rzecz środowiska. W tym roku, w pięciu miastach Polski, zasadzonych zostało aż 50 tysięcy drzewek.

W wieloletniej historii tej wyjątkowej akcji posadzonych zostało prawie pół miliona różnych gatunków drzew. Są one każdorazowo dobierane przez leśników, z którymi prowadzone są nasadzenia, tak, aby ich odmiany jak najlepiej nadawały się do konkretnych warunków.
- Kronodrzewko to jedna z wielu proekologicznych akcji naszej firmy. Prowadzimy także Akademię Recyklingu Kronospan, wspólnie z Ośrodkiem Edukacji Ekologicznej w Manowie - program edukacji ekologicznej Eko Krono, w którym bierze udział prawie 1000 dzieci ze szczecineckich szkół, realizujemy także program Myśl na zielono, w czasie którego uczniowie uczą się, na czym polega recykling i troska o środowisko. - mówi Joanna Jodłowska, Członek Zarządu Kronospan Szczecinek Sp. z o.o.

W ramach programu Myśl na zielono, prowadzonego wraz ze szkołą w Turowie, odbyła się m.in. zbiórka makulatury czy spektakl na temat ekologii. Dzieci za zbieranie makulatury otrzymały drzewka, które mogły samodzielnie posadzić.

- Nie ma dwóch takich samych edycji Kronodrzewka - podkreśla Beata Rafało, rzecznik prasowy Kronospanu. – Podobnie, jak rok temu, nasadzenia rozpoczęliśmy rankiem jednocześnie w Leśnictwie Spore i w naszym pięknym mieście, nieopodal siedziby Starostwa Powiatowego w Szczecinku.

Burmistrz miasta, Jerzy Hardie – Douglas, Starosta Powiatu Szczecineckiego, Krzysztof Lis oraz Członek Zarządu Kronospan Szczecinek Sp. z o.o.,  Krzysztof Aleksandrowicz wraz z pracownikami PGK posadzili wzdłuż ulicy 28 Lutego ponad trzydzieści klonów kolumnowych. Drzewka trafiły akurat w to miejsce, ponieważ wcześniej konieczne było wycięcie rosnących tu klonów.

W tegorocznej akcji sadzenia drzewek udział wzięło ponad 500 wolontariuszy i zaproszonych gości. To przede wszystkim pracownicy Kronospanu wraz z rodzinami oraz spore grono klientów i dostawców firmy, którzy także pojawili się ze swoimi bliskimi. Corocznie w gotowości do działania pojawiają się także szczecineccy uczniowie, miejscy i powiatowi samorządowcy, harcerze, a także leśnicy.

- Kronodrzewko, to nie tylko żmudna i ciężka praca przy nasadzeniach. Ważne jest dla nas także, aby poza walorami ekologicznymi i edukacyjnymi akcja integrowała pracowników z rodzinami oraz mieszkańców. W czasie tego wyjątkowego dnia łączymy przyjemne z pożytecznym, sadząc drzewa i bawiąc się z dziećmi w czasie proekologicznych gier i zabaw edukacyjnych. Stanowią one doskonałe uzupełnienie Kronodrzewka, a jednocześnie pozwalają dzieciom lepiej zrozumieć jego cel i płynące z niego korzyści. – mówi Jakub Piniarski, HR Manager Kronospan Szczecinek.

Siedemnaście lat temu mało kto przypuszczał, że akcja doczeka się takiego zasięgu. Dziś możemy już mówić o ogólnopolskiej, skoordynowanej akcji sadzenia drzew, które nie tylko pozytywnie wpływają na środowisko naturalne, ale także upiększają nasz kraj.

- Bardzo ważne jest dla nas, że Kronospan pomaga zmieniać wygląd miast, w których funkcjonujemy. Pragniemy, aby zmieniały się na lepsze. Dzięki temu, że w miastach pojawia się więcej zieleni - możemy dziś mówić otwarcie o tym, że stają się przyjaźniejsze i chętniej odwiedzane przez turystów. - dodaje dyrektor Krzysztof Aleksandrowicz.

Tegoroczna akcja odbyła się w Szczecinku, Mielcu, Strzelcach Opolskich, Pustkowie, Dobroszycach, Rudawie, Bielicach i Poznaniu. Kolejna już za rok.
IMG_5442_.jpg
P1000028.JPGIMG_5698_.jpgIMG_5502_.jpgIMG_5468_.jpgIMG_7078_.jpgIMG_5642_.jpgIMG_5420_.jpgIMG_5391_.jpgDSC_7035.JPGDSC_7036.JPGDSC_7042.JPGIMG_5434_.jpg20170428_134852.jpg

Kronospan sponsorem strategicznym turnieju Mielec Cup

Sukcesem zakończył się tegoroczny Mielec Cup, w którym udział wzięło 28 drużyn piłkarskich. Dwa dni zmagań zakończyły się zwycięstwem drużyny Mako Drew.
. - Poziom rozgrywek był zdecydowanie najwyższy w historii - mówi Sebastian Peret, Prezes Klubu Młodych Liderów. J