Diament Forbesa dla Kronospanu!

Kronospan zajął I miejsce w województwie zachodniopomorskim w plebiscycie Forbesa i otrzymał prestiżową statuetkę - Diament Forbesa. To już kolejna nagroda, jaką otrzymał producent płyt drewnopochodnych ze Szczecinka. Jest także laureatem konkursów: Orły Wprost, Orły Eksportu oraz Pracodawca Jutra. Posiada również szczególny certyfikat, otrzymany od ś. p. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego: Firma Przyjazna Środowisku.

Diament_Forbesa_dla_Kronospan_statuetka.JPG
W zachodniopomorskiem w 2017 roku do rankingu Diamenty Forbesa wyłoniono aż 84 firmy. To 30 przedsiębiorstw więcej niż rok wcześniej. Na liście laureatów znajdują się 62 firmy z naszego województwa.  Galę wręczenia Diamentów Forbesa, która odbyła się 23. marca w hotelu Dana w Szczecinie, poprowadził Roman Młodkowski, Dyrektor Zarządzający Segmentu Biznes i Finanse w Grupie Onet - Ringier Axel Springer Polska.

Jak powiedziała Joanna Jodłowska, Członek Zarządu Kronospan Polska Sp. z o.o., odbierając statuetkę: „- Ta nagroda jest docenieniem naszej pracy, ale stanowi także motywację do dalszego rozwoju. Mając na uwadze wyzwanie, jakie dzisiaj stawia Pan Minister Mateusz Morawiecki, mówiąc: – Branża meblarska to perła polskiej gospodarki. Mamy dużą szansę odnieść na tym polu światowy sukces, dlatego prowadzimy politykę wspierania produkcji i wdrażania innowacji. Staramy się, aby branża meblarska miała jak najlepsze możliwości dotarcia na rynki zagraniczne.

Joanna_Jodlowska_Czlonek_Zarzadu_Kronospan_Polska_z_Diamentem_Forbesa.pngDiament_Forbesa_dla_Kronospan_certyfikat.JPGProwadzacy_gale_Roman_Mlodkowski.png
J. Jodłowska dodała: „- Możemy być numerem jeden w Europie, jednakże jest to wyzwanie dla całego sektora meblowego i producentów materiałów drewnopochodnych w Polsce.” O tym, jak doceniają Kronospan producenci mebli, świadczy też opinia jednej z wiodących firm branży meblarskiej.

Według Piotra Wójcika, Członka Zarządu Wójcik Fabryka Mebli Sp. z o.o. „- Firma Kronospan, która jest obecna w Polsce od 1989 roku, przeprowadziła do dnia dzisiejszego inwestycje w skali bez precedensu, praktycznie rewolucjonizując produkcję materiałów drewnopochodnych w Polsce i wprowadzając ją na wyższy poziom. Powstałe dzięki tym inwestycjom moce produkcyjne oraz jakościowe produkty stały się w dużej mierze podstawą szybkiego rozwoju całej polskiej branży meblarskiej. Konkurencyjna oferta i strategiczne wsparcie firmy Kronospan od prawie 30 lat przekłada się na wysoką skuteczność rynkową polskiej branży meblarskiej. Udowadnia to fakt, że od 1989 roku Polska stała się 4 największym eksporterem i 6 największym producentem mebli na świecie.”

UTWS w Kronospan - redukcja emisji o 99%!

Innowacyjny system ochrony powietrza UTWS z filtrem uruchomiono, zgodnie z zapowiedziami, na suszarni płyt wiórowych zakładu Kronospan w Szczecinku. Pierwsze wyniki badań emisji przerosły oczekiwania firmy. Wykazały zmniejszenie ilości pyłu o 95%, natomiast LZO (lotnych związków organicznych) – aż o 99%.
Nowi producenci w klastrze meblowym

Kolejne firmy rozpoczęły działalność w Szczecineckim Klastrze Meblowym. W ubiegłym roku produkcję uruchomiła tu Firma Grześkowiak, stanowiąca jednocześnie setną Strefę Płyt Kronospanu w Polsce oraz niemiecka firma rodzinna BHK. W tym roku dołączyły jeszcze dwa polskie przedsiębiorstwa: Ancora i ABO.
Centrum Badawczo - Rozwojowe Kronospanu otwarte

Aby podnieść innowacyjność i umocnić przewagę technologiczną, Kronospan wybudował w Szczecinku Centrum Badawczo - Rozwojowe. Uroczyste otwarcie obiektu miało miejsce 7. czerwca 2018 r., w czasie dorocznych targów Hausmesse.
Hausmesse 2018 – targi innowacji

W dniach 5-7 czerwca Kronospan Design Center - jak co roku - wypełniło się gośćmi z całej Europy. Podczas dziewiątej edycji międzynarodowych targów Hausmesse, organizowanych przez Kronospan, eksperci z branży przemysłu drzewnego i budownictwa mieli okazję wymienić się doświadczeniami oraz poznać innowacyjne rozwiązania technologiczne.