Kronospan sfinansował operację serca dla Zosi

Kronospan sfinansował operację serca dla Zosi

Po otrzymaniu informacji o konieczności przeprowadzenia w jak najszybszym czasie operacji serca trzyletniej Zosi Marszałek - małej mieszkanki naszego miasta - Zarząd Kronospan Mielec podjął natychmiastową decyzję o sfinansowaniu zabiegu, aby uratować życie dziewczynki. Przekazaliśmy 42 000 zł, niezbędne do przeprowadzenia operacji w klinice w Münster. Trzyletnia Zosia urodziła się z wrodzoną wadą serca: nadzastawkowym zwężeniem aorty, przez co jej serce nie pracuje, jak należy. Pomimo to, jak każde dziecko w jej wieku, uwielbia rysować, bawić się, oglądać bajki. Jednak nie było jej dane w pełni cieszyć się beztroskim dzieciństwem, ponieważ jej życie zostało uzależnione od skutecznego, operacyjnego leczenia oraz późniejszej rehabilitacji.

Dzięki błyskawicznej pomocy Kronospanu operacja została przeprowadzona zgodnie z planem i –szczęśliwie - zakończyła się sukcesem. Dziś Zosia ma się dobrze, choć nadal wymaga obserwacji i rehabilitacji.

Dziewczynka dodatkowo cierpi na wiele dodatkowych dolegliwości, łącznie z dysfunkcją rozkurczową komory lewej. Zosia znosi walkę z nimi bardzo dzielnie. To mała, ale odważna i urocza dziewczynka.

Kronospan często angażuje się w pomoc mieszkańcom terenów, sąsiadujących z zakładami. Tak też było i tym razem. Bardzo współczuliśmy małej Zosi i jej rodzicom. Z tego powodu zarząd spółki Kronospan Mielec od razu zdecydował o przekazaniu całej potrzebnej kwoty, która pokryła koszty operacji.

Kronospan ze Św. Mikołajem odwiedził chore dzieci

Prezenty mikołajkowe dla najmłodszych pacjentów mieleckiego szpitala, ufundowane przez Kronospan, połączone z wizytą Św. Mikołaja są już wieloletnią, miłą i niezwykle pożyteczną tradycją. Upominki przynoszą radość zarówno chorym dzieciom, jak i personelowi oddziału pediatrycznego.