Kronospan wspiera naukę programowania

W ramach akcji: "Mieleccy przedsiębiorcy wspierają naukę programowania", której pomysłodawcą jest Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Nauczycieli w Mielcu, firma Kronospan Mielec ufundowała materiały do nauki programowania dla pilotażowej grupy 20 nauczycieli nauczania początkowego z mieleckich szkół podstawowych. Zintegrowane materiały składają się z gry dydaktycznej do nauki programowania Scottie Go! oraz tabletu.

Akcja „Mieleccy przedsiębiorcy wspierają naukę programowania” została zainicjowana podczas VIII Mieleckiego Festiwalu Nauki i Techniki. W trakcie festiwalu odbyło się seminarium dla nauczycieli „Uczymy dzieci programować od najmłodszych lat", podczas którego mogli oni wziąć udział w pokazowej lekcji, w oparciu o otrzymany zestaw dydaktyczny, poprowadzonej przez Zbigniewa Karwasińskiego z Poznańskiego Centrum Superkomputerowo-Sieciowego, działającego przy Polskiej Akademii Nauk. Nauczyciele mieli za zadanie opracowanie dwóch scenariuszy zajęć z programowania, wykorzystujących elementy gry, zabawy i logicznego myślenia, a następnie wdrożenie ich w swoich szkołach.

Projekt ma na celu propagowanie idei nauczania programowania już od pierwszych klas szkoły podstawowej. Pokazuje, dlaczego nauka zasad programowania jest ważna dla rozwoju kompetencji młodego człowieka, a ich znajomość przydatna w życiu, a także popularyzuje koncepcję uczenia programowania bez wykorzystywania technologii, tj. w oparciu o różnego rodzaju gry i zabawy logiczne.

Kronospan inwestuje w ekologię. Czy Mielec będzie wreszcie bardziej zielony?

Jakość powietrza w Mielcu to kwestia, na której zależy wszystkim mieszkańcom. Dostrzegają to również media – tak lokalne, jak i ogólnopolskie. Sprawa wymaga zaangażowania wszystkich zainteresowanych. - Rozumiemy sytuację i wsłuchując się w głosy mieszkańców, zmieniamy się, stawiając na ekologię - deklaruje Dagmara Mach, dyrektor ds. sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o. o. Firma ukończyła właśnie instalację najnowocześniejszego w Polsce i jednego z pierwszych w Europie, filtru oczyszczającego powietrze.
Strategia potrzebna od zaraz - Mielec potrzebuje Białej Księgi Jakości Powietrza

Wsłuchując się w głosy mieszkańców, Kronospan zmienia się - wspiera i inicjuje działania, które odmieniają nasze miasto na lepsze. Inwestycja w innowacyjną, najwyższej jakości technologię, jest wyrazem troski firmy o Mielec i jego środowisko naturalne – przedsiębiorstwo nie chce na tym poprzestawać.
Innowacyjny system ochrony powietrza w Mielcu już w maju!

W mieleckim Kronospanie na ukończeniu są prace, związane z budową UTWS – najlepszego w branży drzewnej systemu ochrony powietrza, który znacząco ograniczy wpływ zakładu na środowisko. Instalacja diametralnie zredukuje emisje oraz zapach, powstający podczas suszenia drewna.
SILVA NAGRODZONA ORŁEM WPROST

Głównym źródłem surowca do produkcji płyt dla polskiego przemysłu meblarskiego są w 90% Lasy Państwowe. Tylko częściowo jednak pokrywają jego zapotrzebowanie. Za pionierskie, innowacyjne rozwiązania, związane z recyklingiem drewna poużytkowego jedna ze spółek Kronospanu - Silva – otrzymała prestiżową statuetkę Orły Wprost. Spółka jako pierwsza w Polsce, już dekadę temu rozpoczęła odzysk drewna poużytkowego.