Kronospan przynosi prezenty

Szóstego grudnia, jak co roku, najmłodszych pacjentów mieleckiego szpitala odwiedzili pracownicy Kronospan Mielec, w towarzystwie Św. Mikołaja, który wręczył dzieciom mikołajkowe prezenty, ufundowane przez firmę.

Prezenty mikołajkowe od Kronospanu dla małych pacjentów, połączone z wizytą św. Mikołaja są już wieloletnią, miłą i niezwykle pożyteczną tradycją. Upominki przynoszą radość zarówno chorym dzieciom, jak i personelowi oddziału pediatrycznego. Dzieci chętnie podchodzą do Mikołaja, rozmawiają z nim, pozują do zdjęć, a niektóre próbują nawet dotknąć jego brody.

– Odwiedzanie dzieci w towarzystwie Św. Mikołaja daje nam ogromną satysfakcję i powód do dumy. Poczucie, że dzięki tej akcji maluchy mogą chociaż na chwilę zapomnieć o swojej chorobie i, towarzyszącej pobytowi w szpitalu, tęsknocie za domem sprawia, że każdego roku z jeszcze większym zapałem przystępujemy do organizowania tej wizyty – mówi Joanna Szremska, dyrektor personalna Kronospan.

Na wizycie św. Mikołaja korzysta też sam oddział pediatryczny, któremu firma przekazuje w tym dniu tak potrzebne rzeczy, jak: farby, pościel, podgrzewacze do butelek. W tym roku Kronospan ufundował kuchenkę mikrofalową, czajnik elektryczny i sześć krzesełek do karmienia. Maluchy natomiast w swoich paczkach mogły znaleźć zabawki, puzzle i artykuły papiernicze.

Kronospan inwestuje w ekologię. Czy Mielec będzie wreszcie bardziej zielony?

Jakość powietrza w Mielcu to kwestia, na której zależy wszystkim mieszkańcom. Dostrzegają to również media – tak lokalne, jak i ogólnopolskie. Sprawa wymaga zaangażowania wszystkich zainteresowanych. - Rozumiemy sytuację i wsłuchując się w głosy mieszkańców, zmieniamy się, stawiając na ekologię - deklaruje Dagmara Mach, dyrektor ds. sprzedaży Kronospan Mielec sp. z o. o. Firma ukończyła właśnie instalację najnowocześniejszego w Polsce i jednego z pierwszych w Europie, filtru oczyszczającego powietrze.
Strategia potrzebna od zaraz - Mielec potrzebuje Białej Księgi Jakości Powietrza

Wsłuchując się w głosy mieszkańców, Kronospan zmienia się - wspiera i inicjuje działania, które odmieniają nasze miasto na lepsze. Inwestycja w innowacyjną, najwyższej jakości technologię, jest wyrazem troski firmy o Mielec i jego środowisko naturalne – przedsiębiorstwo nie chce na tym poprzestawać.
Innowacyjny system ochrony powietrza w Mielcu już w maju!

W mieleckim Kronospanie na ukończeniu są prace, związane z budową UTWS – najlepszego w branży drzewnej systemu ochrony powietrza, który znacząco ograniczy wpływ zakładu na środowisko. Instalacja diametralnie zredukuje emisje oraz zapach, powstający podczas suszenia drewna.
SILVA NAGRODZONA ORŁEM WPROST

Głównym źródłem surowca do produkcji płyt dla polskiego przemysłu meblarskiego są w 90% Lasy Państwowe. Tylko częściowo jednak pokrywają jego zapotrzebowanie. Za pionierskie, innowacyjne rozwiązania, związane z recyklingiem drewna poużytkowego jedna ze spółek Kronospanu - Silva – otrzymała prestiżową statuetkę Orły Wprost. Spółka jako pierwsza w Polsce, już dekadę temu rozpoczęła odzysk drewna poużytkowego.