Decyzja Prezesa UOKiK - komunikat Kronospan

Decyzja Prezesa UOKiK - komunikat Kronospan

Decyzja Prezesa UOKiK nie ma wpływu na bieżącą działalność oraz na prowadzone inwestycje Kronospanu, które są i będą prowadzone zgodnie z dotychczasowymi harmonogramami.

Zarządy spółek Kronospan Szczecinek sp. z o.o. i Kronospan Mielec sp. z o.o. informują, że w dniu 28 grudnia 2017 roku doręczono spółkom decyzję Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, dotyczącą prowadzonego postępowania antymonopolowego i rzekomego stosowania przez spółki praktyk, ograniczających konkurencję na rynku płyt wiórowych i pilśniowych. Decyzja stwierdza naruszenie przepisów ustawy z dnia 16 lutego 2007 roku o ochronie konkurencji i konsumentów oraz nakłada na spółki karę pieniężną na podstawie art. 106 ust. 1 i 2 ww. ustawy.

Już po wstępnej analizie uzasadnienia decyzji, spółki z całą mocą podkreślają, iż nie zgadzają się z przedstawionymi w niej tezami oraz stanowiskiem Prezesa UOKIK oraz będą odwoływać się od decyzji zarówno w kwestii postawionych zarzutów, jak i wysokości nałożonej na spółki kary. W toku przeprowadzonej analizy zebranej dokumentacji spółki nie zidentyfikowały bowiem naruszeń prawa konkurencji, które uzasadniałyby wydanie przedmiotowej decyzji.

Pragniemy również poinformować, że pracownicy, odpowiedzialni za kontakty handlowe zostali przeszkoleni w zakresie znajomości i przestrzegania przepisów o ochronie konkurencji.

Postępowanie, prowadzone przez Prezesa UOKIK odnosi się do okresu od 2008 do 2011 roku. Co istotne, w decyzji stwierdzono zaniechanie stosowania nieuczciwych praktyk (których fakt istnienia spółki konsekwentnie kwestionują) z dniem 7 września 2011 roku.

W naszej ocenie wszystkie działania, podejmowane przez Kronospan, wpływają na poprawę i rozwój konkurencyjności w branży.

Nowa strona internetowa o eko-inwestycji Kronospan w Mielcu

Kronospan Mielec uruchomił nową stronę internetową, poświęconą proekologicznej inwestycji firmy, która istotnie poprawi jakość powietrza w Mielcu i okolicy.